Kasy fiskalne ONLINE 2021

Obowiązek stosowania kas fiskalnych online. Ustawa o kasach fiskalnych.

Od stycznia 2021 roku kasę fiskalną online będą zobowiązani posiadać:


1. Świadczący stale lub sezonowo usługi, związane z wyżywieniem – stacjonarne placówki gastronomiczne oraz usługi w zakresie krótkotrwałego zakwaterowania;
2. Zajmujące się sprzedażą węgla, brykietu i podobnych paliw stałych wytwarzanych z węgla, węgla brunatnego, koksu i półkoksu przeznaczonych do celów opałowych.

Od lipca 2021r : Firmy świadczące usługi w zakresie.

1. Fryzjerskie;
2. Kosmetyczne i kosmetologiczne;
3. Budowlane;
4. W zakresie opieki medycznej świadczone przez lekarzy i lekarzy dentystów;
5. Prawnicze;
6. Związane z działalnością obiektów służących poprawie kondycji fizycznej – wyłącznie w zakresie wstępu.

Od stycznia 2023r:

Wszyscy pozostali przedsiębiorcy nie wymienieni wśród wcześniejszych grup będą zobowiązani nabywać kasy on-line. 

Stawka Vat 2020

Z uzasadnienia do projektu ustawy wprowadzającej zmianę stawek VAT i klasyfikacji wynika, że w miarę możliwości stosowano jedną stawkę podatku dla całych działów CN. W praktyce jednak okazało się, że od tej zasady jest wiele wyjątków. W sumie tylko 7 z 99 działów klasyfikacji CN opodatkowanych jest w całości jedną stawką VAT. Są to:
dział 02 sekcji I - Mięso i podroby jadalne - stawka 5%;
dział 04 sekcji I - Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - stawka 5%;
dział 07 sekcji II - Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne - stawka 5%;
dział 08 sekcja II - Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów - stawka 5%;
dział 10 sekcji II - Zboża - stawka 5%;
dział 11 sekcji II - Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny - stawka 5%;
dział 19 sekcji IV - Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze - stawka 5%.
W pozostałych przypadkach w ramach jednego działu nadal mogą być stosowane nawet trzy stawki VAT.

Wszystkie owoce i orzechy jadalne tak jak w przypadku warzyw (dział 07 CN - także opodatkowane stawką 5% VAT - zarówno świeże, jak i schłodzone, mrożone, suszone)

Przykłady:
orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane oraz
banany świeże lub suszone,
daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone,
owoce cytrusowe, świeże lub suszone,
winogrona, świeże lub suszone,
melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże,
jabłka, gruszki i pigwy, świeże,
morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże,
świeże - truskawki i poziomki, maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami, porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest, żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, owoce kiwi, duriany właściwe, owoce persymony (kaki), tamaryndy, jabłka nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce chlebowca (jackfruit), śliwy sączyńca, owoce męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya.

Świeże kanapki z szynką i z serem albo z kurczakiem (w tym hot dogi) pakowane w folię są opodatkowane stawką 5%

Pieczywo, bułki, ciastka i ciasta bez znaczenia na termin przydatności do spożycia teraz przyjmą wspólną stawkę 5%.
Przykłady:
Ciasta, ciastka, placki, tarty, gofry, bezy, naleśniki, crépes, paszteciki itp. świeże wyroby piekarskie, nawet bez dodatku środka słodzącego.
Pierniki i podobne wyroby,słodkie herbatniki,gofry i wafle,wyroby waflowe oblane czekoladą,herbatniki sandwiczowe,podwójne herbatniki z nadzieniem (typu markizy), delicje (biszkopty z czekoladą)
wafle pikantne zawierające ser, groszek ptysiowy
Spadną także ceny produktów takich jak:
chipsy (wcześniej 8 proc.) i słone paluszki (wcześniej 23 proc.).
tampony, pieluchy, żywność homogenizowana czy produkty dla niemowląt i dzieci stawka 5% vat
Również dżemy, powidła, przeciery pomidorowe, pomidory suszone oraz kiszone i konserwowe ogórki, kapusta i inne. Budyń i kisiel stawka 5%


Wszystkie przyprawy objęte tym działem są opodatkowane stawką 8% (poz. 1 zał. nr 3 do ustawy o VAT). Są tam wymienione m.in.: pieprz, papryka, cynamon, kardamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku, jagody jałowca, imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry

8% vat obejmie:
musztardę oraz słodką paprykę. Redukcja z 23%.
Prezerwatywy, kotlety sojowe.


stawka VAT na przetwory z mięsa, ryb lub owoców morza (dział 16 CN) od 1 lipca 2020 r.
Produkty sklasyfikowane w dziale 16 są opodatkowane stawką 5% (poz. 11 zał. nr 10 do ustawy o VAT), z kilkoma wyjątkami:
kawior i jego namiastki,
ekstrakty i soki ze skorupiaków (np. krabów, krewetek, homarów), mięczaków (np. ostryg, omułków, ośmiornic) i pozostałych bezkręgowców wodnych,
skorupiaki (np. kraby, krewetki, homary), mięczaki (np. ostrygi, omułki, ośmiornice) i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane,
które są opodatkowane stawką 23%

Napoje „Pozostałe napoje bezalkoholowe” przyjmą numer CN 2202. Stawka 5% nie będzie miała jednak zastosowania do wszystkich wymienionych tam produktów. Stawka 5% będzie stosowanie tylko do następujących towarów (poz. 17 zał. nr 10 do ustawy):

Jogurtów, maślanek, kefirów, mleka nieobjętego działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
Napojów bezalkoholowych, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, preparatów do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleka początkowego, preparatów do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleka następnego, mleka i mleka modyfikowanego dla dzieci, o których mowa w ustawie z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, niezawierających produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
czyli
napoi na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
napoi na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoi na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15).

Pozostałe produkty z grupy będą opodatkowane stawką 23%.

Soki owocowe są sklasyfikowane pod numerem 2009. Dlatego nadal będą opodatkowane stawką 5% również napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego.
Soki poniżej 20% przyjmą stawkę 23%.
Jeśli soki lub napoje są sprzedawane w ramach usługi gastronomicznej, stosujemy stawkę 8%. Wyjątkiem są napoje opodatkowane stawką 23%. Te produkty, niezależnie od tego, czy staną się przedmiotem dostawy czy usługi, będą opodatkowane stawką 23%.

Nowe stawki VAT od 1 lipca 2020

od 1 lipca 2020 zacznie obowiązywać nowa matryca stawek VAT wprowadzająca zmiany w zakresie klasyfikacji towarów i usług.
Zmiany w zakresie klasyfikacji polegają na zastąpieniu PKWiU 2008 przez 2 różne systemy oznaczeń:
• CN (tzw. nomenklatury scalone) dla towarów oraz
• PKWiU 2015 dla usług.
Druga zmiana to ograniczenie kategorii towarów i usług, do których zastosowanie mają obniżone stawki VAT, czyli 5% i 8%.

Przykłady towarów z obniżką stawki VAT:
• Pieczywo każdego rodzaju oraz ciastka zostaną objęte 5 % stawką (obecnie pieczywo i wyroby ciastkarskie są objęte trzema stawkami: 5, 8 i 23 % w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości).
• Zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna będą opodatkowane stawką 5 % (obecnie jest 8 %).
• Książki wszelkiego rodzaju: drukowane, na dyskach i taśmach oraz innych nośnikach, jak również w formie elektronicznej (e-booki) – będą miały 5 % (obecnie e-booki i niektóre książki opodatkowane są 23 %).
• Żywność dla niemowląt i małych dzieci, a także smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe będą objęte stawką 5 % (obecnie 8 %), podobnie jak artykuły higieniczne (podpaski, tampony higieniczne, pieluchy).
• Owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy jadalne, skórki owoców cytrusowych lub melonów – do 5 %, czyli zostaną objęte stawką jak wszystkie owoce (obecnie 8 %).

Przykłady towarów ze wzrostem stawki VAT:
• Niektóre przyprawy nieprzetworzonych (np. kurkumy, kminu i szafranu) - stawka wzrośnie z 5 do 8 %.
• Homarów i ośmiornic, innych skorupiaków, mięczaków i bezkręgowców wodnych (tj. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetworów z nich, a także kawioru i dań sprzedawanych w placówkach gastronomicznych, których składnikiem będą wymienione owoce morza. Stawka VAT wzrośnie z 5 % do 23 %.
• Lodu używanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – wzrost z 8 do 23 %.
• Drewna opałowego z 8 % do 23 %.

Więcej informacji znajdziecie Państwo w komunikacie MF dostępnym pod adresem:
https://www.podatki.gov.pl/vat/abc-vat/matryca-stawek-vat/